Endometrium (Rahim) Kanseri

Randevu, Teşhis ve Tedavi için İletişime Geçiniz.

Endometrium Rahim Kanseri

Endometrium Rahim Kanseri

Endometrium (rahim) kanseri kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserdir. Rahim iç yüzeyini döşeyen endometrium adı verilen epitel dokusundan köken alır. Adenokarsinom türü kanserlerdir.

Endometrium kanseri ileri yaşta daha sıklıkla görülmesine rağmen nadiren gençlerde de olabilmektedir. Ortalama görülme yaşı 60 yaş civarındadır. Ülkemizde her yüz bin kadından 10.5’inde görülmektedir. Kadınlarda en sık dördüncü kanserdir. Türkiye’de yılda 4500 civarı yeni rahim kanseri hastası görülmesi beklenmektedir.

Endometrium kanseri risk faktörleri

Uzun süreli östrojen hormonu maruziyeti endometrium kanseri riskini artırır. Meme kanseri risk faktörlerine benzer faktörlerden söz edilebilir. Obezite, erken menarş ve geç menopoz, hormon replasman tedavisi kullanımı, doğum yapmamış olmak ve polikistik over sendromu endometrium riskini artıran faktörlerdir. Meme kanseri için kullanılan tamoksifen rahim kanserine sebep olabilir. Bu hastalarda öncelikle endometrial hiperplazi denen rahim iç yüzeyini kaplayan zarın büyümesi ve kalınlaşması görülür. Endometrial hiperplazi olan hastalar ilerde kansere dönüşebilir. Son olarak yüksek tansiyon ve diyabet hastalarında da endometrium kanserinin daha sık görüldüğü bilinmektedir.

Endometrium kanseri belirtileri

Endometrium kanseri genellikle menopoz sonrası anormal vajinal kanama şeklinde kendini gösterir. O nedenle menopoza girmiş kadınlarda her türlü vajinal kanama veya lekelenme dikkatle incelenmelidir. Menopoza girmemiş kadınlarda da adet düzensizlikleri, normalden uzun süren mens veya ara kanamalar şeklinde görülebilir.

Daha ileri evrelerde halsizlik, yorgunluk, karın ağrısı, şişkinlik, gaz hissi, iştah azalması veya tokluk hissi gibi şikayetler olabilir. Karın zarında hastalık olması durumuna “asit” denilmektedir. Karın içerisinde sıvı birikerek şişkinlik yapabilir.

Erken teşhis için düzenli olarak yılda bir kadın doğum muayenesi önerilmektedir.

Endometrium kanseri teşhisi

Rahim kanseri şüphesi varsa fizik muayene, vajinal muayene ve rahim duvar kalınlaşması olup olmadığını görmek amacıyla ultrason ve bilgisayarlı tomografi yapılabilir. Tümör marker olarak kanda bakılan CA125 değerinde yükselme olabilir.

Kanserin kesin teşhisi için endometrial biyopsi veya küretaj yapılarak patolojik inceleme yapılmalıdır. Kanser teşhisi sonrası tomografi ile yayılım olup olmadığına bakılması gerekir.

Endometrium kanseri erken evrede rahim duvarına sınırlıdır. Rahim ağzı bölgesine (serviks) yayılım var ise ikinci evre, vajinaya inmiş veya lenf bezlerine yayılmış ise üçüncü evre olur. Uzak organ metastazı varsa dördüncü evre hastalıktan bahsedilir.

Endometrium kanseri tedavisi

Cerrahi

Endometrium kanseri tedavisinde cerrahi en önemli tedavi yöntemidir. İlk cerrahinin tam olması ve geride hiç tümör bırakmadan görülen tüm tümörün çıkarılması hastanın yaşam süresini etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle tecrübeli bir jinekolojik onkoloji cerrahı tarafından yapılması gerekir.

Endometrium kanseri cerrahisinde rahim tek parça olarak parçalanmadan çıkarılmalıdır. İlave olarak yumurtalıklar, tüpler, karın zarının bir kısmı ve rahim etrafındaki pelvik lenf bezlerinin çıkarılması gerekir. Bazı durumlarda paraaortik bölge denen biraz daha yukarıda yerleşik lenf bezleri de çıkarılabilir. Ayrıca omentum denen karın içi yağ dokusu tamamen çıkarılarak tümör yayılımı olup olmadığına bakılmalıdır. Karın içi yıkanarak yıkama suyunda mikroskopik olarak tümör olup olmadığı incelenir.

Radyoterapi

Erken evre endometrium kanserinde radyoterapi ameliyat sonrası koruyucu veya tamamlayıcı amaçla kullanılır. Dışarıdan radyoterapi veya hazneye direk radyoterapi şeklinde uygulanabilir. Çok erken evre dışındaki evre 1 ve evre 2 hastalıkta radyoterapi genellikle uygulanır.

Ayrıca uzak metastazlarda komplikasyon olabilecek bölgelerin tedavisi ve ağrı palyasyonu amacıyla radyoterapi verilebilir.

Kemoterapi

Evre 3 ve evre 4 hastalıkta sistemik kemoterapi verilmesi gerekir. Bazı hastalarda evre 1 veya evre 2 hastalıkta da koruyucu kemoterapi tercih edilebilir. Kemoterapi verilecekse 6 kür karboplatin ve paklitaksel kombinasyon kemoterapisi önerilir. Kemoterapiye rağmen hastalık tekrarı riski yüksektir. Rahim kanseri nüksünde kullanılabilecek farklı pek çok kemoterapi seçeneği vardır.

Hormon tedavisi

Endometrium kanserinin tedavisinde hormonal ilaçların yeri sınırlıdır. İleri evre hastalıkta acil tedavi gerektirecek bir semptom yoksa tercih edilebilir. Diğer durumlarda ilerleyen hastalıkta kemoterapi sonrası son seçenek olarak kullanılır. Bu amaçla progestinler, tamoksifen veya aromataz inhibitörleri kullanılabilr.

Jinekolojik kanserler ile ilgili yaptığım çalışmalar

Baykara M, Benekli M, Erdem O, Taskiran C, Demirci U, Vargol E, Gunaydin Y,Coskun U, Ozet A, Buyukberber S. Clear cell adenocarcinoma of the uterine cervix:A case report and review of the literature. Journal of Pediatric Hematology Oncology 2014;36:e131-133.

Demirci U, Buyukberber S, Coskun U, Benekli M. Isolated splenic metastasis and the role of positron emission tomography/computerized tomography (PET/CT) in recurrent ovarian cancer. Türkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences 2012;32:1721-1723.

Ustaalioglu BBO, Gumus M, Unal A, Cayir K, Sever O, Bilici A, Elkiran ET, Karaca H, Benekli M, Karaoglu A, Seker M. Malignancies diagnosed during pregnancy and treated with chemotherapy or other modalities (review of 27 cases) multicenter experiences. International Journal of Gynecological Cancer 2010;20:698-703.

Karaoglu A, Arslan UY, Ozkan M, Kalender ME, Alici S, Coskun U, Gumus M, Celenkoglu G, Er O, Sevinc A, Buyukberber S, Alkis N, Benekli M. Efficacy and toxicity of gemcitabine and pegylated liposomal Doxorubicin in recurrent platinum-resistant/refractory epithelial ovarian cancer. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention2009;10:63-66

Yildiz R, Benekli M, Akyurek N, Coskun U, Kaya AO, Ozturk B, Yaman E, Buyukberber S. Non-gestational uterine choriocarcinoma in a postmenopausal woman: a case report. Onkologie 2009;32:417-419.

Copyright @2020 Her Hakkı Saklıdır. Site içerisindeki görseller ve dökümanlar kopyalanamaz, çoğaltılamaz. Reklamfoni

Dakika Reklam